Ubat-ubatan dalam Rawatan HIV
Ubat-ubatan dalam Rawatan HIV. Baru saja didiagnoskan dengan HIV: Pilihan-pilihan rawatan. Dr. Raja Iskandar Shah Raja Azwa, Associate Professor in Infectious Diseases, Department of Medicine, Faculty of Medicine, Universiti Malaya, Kuala Lumpur.
Bilakah Terapi Antiretroviral (ART) boleh dimulakan? Dr. Sharifah Faridah Syed Omar, Pakar Perunding Penyakit Berjangkit dan Pensyarah Kanan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).
Apakah rintangan ubat-ubatan? 
Dr. Raja Iskandar Shah Raja Azwa, Associate Professor in Infectious Diseases, Department of Medicine, Faculty of Medicine, Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

Sila LANGGANI saluran YouTube rasmi TemanTeman.org untuk akses kepada lebih banyak video nasihat pakar mengenai HIV/AIDS.

INGAT: Diagnosis dan rawatan awal penting bagi mengekalkan kesihatan anda.  Bertindaklah untuk kesihatan dan kehidupan anda.  Lakukan Ujian HIV Hari Ini.  Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan atau kemusykilan lanjut tentang HIV/AIDS, sila hubungi TemanTeman.org atau Facebook.com/TemanTemanMY


Apakah ujian-ujian makmal yang dilakukan semasa ‘baseline’ (kali pertama disahkan positif)?

Kiraan CD4 dapat mengukur bilangan sel CD4 yang ada dalam suatu sampel darah. Sel-sel CD4 merupakan sel yang melawan jangkitan di dalam sistem imun. HIV memusnahkan sel CD4, lalu merosakkan sistem imun. Sistem imun yang rosak menyukarkan badan untuk melawan jangkitan. Rawatan HIV (ART) mencegah HIV daripada merosakkan sel CD4.

ART disarankan kepada setiap orang yang ada HIV, tetapi ART lebih penting dimulakan di kalangan orang yang mempunyai kiraan CD4 yang rendah ataupun kiraan yang jatuh secara mendadak. Kiraan yang jatuh secara mendadak menandakan HIV sedang merosakkan sistem imun.
 
Kiraan CD4 juga digunakan untuk memantau keberkesanan ubat HIV sebaik sahaja ART dimulakan.

Ujian ‘viral load’ mengukur sebanyak mana virus itu ada dalam darah. Rawatan HIV bertujuan untuk mengekalkan ‘viral load’ seseorang serendah mungkin supaya virus itu tidak dapat dikesan lagi dengan ujian ‘viral load’  tersebut. ‘Viral load’ yang tinggi meningkatkan lagi keperluan untuk memulakan ART.

Ujian ‘drug-resistance’ mengenalpasti ubatan HIV yang mana yang tidak lagi berkesan melawan HIV seseorang, sekirang ada. Keputusan ujian ini pula akan digunakan untuk membantu pemilihan ubat HIV yang betul.

Ujian-ujian STI
Jangkitan STI akan menyebakkan jangkitan HIV bertambah teruk dan meningkatkan risiko jangkitan HIV kepada pasangan seksual. Ujian STI menyebabkan sebarang jangkitan STI dapat dikesan dan dirawat dengan baik.

Ujian ‘baseline’ juga merangkumi ujian-ujian lain, seperti kiraan sel darah, ujian fungsi buah pinggang dan hati dan ujian hepatitis.
基线评估里包含哪些实验室检测?
CD4计数检测计量血液样本中CD4细胞的数量。CD4细胞是人体免疫系统里对抗感染的细胞。艾滋病毒通过破坏CD4细胞而破坏人体免疫系统。人体免疫系统一旦受到破坏,人体就很难抵抗感染。抗逆转录病毒治疗(ART)阻止艾滋病毒破坏CD4细胞。

我们推荐所有艾滋病毒感染者进行抗逆转录病毒治疗,但对于CD4计数低并且快速下降的感染者,开始抗逆转录病毒治疗迫在眉睫。CD4计数下降意味着艾滋病毒正在扩散并破坏人体免疫系统。

CD4计数也可以用于监测抗逆转录病毒治疗所用药物的有效性。

病毒载量检测用于计量血液中含有多少病毒。艾滋病毒治疗的目标就是把人体内的病毒载量尽可能控制到低于可检测的程度。如果病毒载量高,那就需要尽快开始抗逆转录病毒治疗。

耐药性检测用于检测艾滋病毒药物对人体艾滋病毒病株的有效性。耐药性检测的结果用于指导艾滋病疗法的选择。

性病检测

同时感染另外一种性病会加快艾滋病感染,并增加传播给其他性伴侣的风险。性病检测有助于及时检测和治疗其他性病感染状况。

基线评估还包括一些其他的检测,如血细胞数,肾功能和肝功能检测,肝炎检测等。

请访问我们的网站 TemanTeman.orgFacebook.com/TemanTemanMY 以获得更多关于艾滋病毒/艾滋病的信息。