Baru saja diuji Positif untuk HIV?

Baru saja diuji Positif untuk HIV? Langkah-langkah seterusnya selepas diuji positif untuk HIV.Dr. Sharifah Faridah Syed Omar, Pakar Perunding Penyakit Berjangkit dan Pensyarah Kanan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).


[MANDARIN]


刚刚检测出艾滋病毒呈阳性?艾滋病毒治疗分步指导

Dr. Chow Ting Soo, Consultant Physician and Infectious Disease Physician, Hospital Pulau Pinang.Dr. Suresh Kumar Chidambaram, Pakar Perubatan Penyakit Berjangkit di Hospital Sungai Buloh. Sila LANGGANI saluran YouTube rasmi TemanTeman.org untuk akses kepada lebih banyak video nasihat pakar mengenai HIV/AIDS.

INGAT: Diagnosis dan rawatan awal penting bagi mengekalkan kesihatan anda.  Bertindaklah untuk kesihatan dan kehidupan anda.  Lakukan Ujian HIV Hari Ini.  Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan atau kemusykilan lanjut tentang HIV/AIDS, sila hubungi TemanTeman.org atau Facebook.com/TemanTemanMY
Mengapa diagnosis awal dan rawatan HIV sangat penting?
Sebaik sahaja HIV memasuki tubuh badan manusia, virus itu akan menjangkiti dan memusnahkan sel (dipanggil sel CD4) di dalam darah. Sel CD4 bertanggungjawab untuk melawan jangkitan, dan merupakan sel terpenting dalam sistem imun. Jika anda mengetahui yang anda ada HIV, doktor akan membuat ujian ke atas darah anda secara kerap untuk memantau sistem imun anda. Ujian ini akan mengukur jumlah sel CD4 dalam darah anda (kiraan CD4 anda), dan jumlah HIV yang ada dalam darah (viral load). Doktor akan tahu bila waktu yang paling baik untuk anda mulakan rawatan HIV, yang selalunya akan diberikan menerusi campuran tablet. Permulaan rawatan dapat membantu menaikkan kiraan CD4 dan mengurangkan viral load anda.

Mendapatkan ujian HIV

Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai HIV ataupun tidak adalah dengan membuat ujian HIV. Anda mungkin akan merasa risau untuk membuat ujian, tetapi, sekiranya anda benar-banar ada HIV, lebih cepat anda tahu, keadaan akan jadi lebih baik. Kami menggalakkan semua orang yang terlibat dengan aktiviti-aktiviti berisko untuk membuat ujian awal.

Pencegahan HIV
Anda boleh melindungi diri anda daripada terkena HIV dengan menggunakan kondom setiap kali anda melakukan seks faraj, dubur, dan oral. Cara ini juga boleh mengelak anda daripada memindahkan jangkitan tersebut sekiranya anda ada.
Nota penting tentang ‘Window Period’  sebelum membuat ujian: Jarak masa di antara masa seseorang dijangkiti HIV dan masa antibodi HIV dapat dikesan melalui ujian dipanggil ‘window period’. Hampir setiap orang yang dijangkiti HIV (99%) antibodinya  hanya akan dapat dikesan 3 bulan selepas jangkitan. Walaubagaimanapun, ujian antibodi yang digunakan pada masa kini adalah lebih sensitif berbanding ujian yang dilakukan dahulu. Kebanyakkan orang akan menghasilkan antibodi yang dapat dikesan dalam masa 30 hari selepas dijangkiti HIV. Oleh itu, anda boleh membuat ujian HIV sebulan selepas tarikh anda terlibat dengan aktiviti-aktiviti berisiko, kemudian sahkan status anda sekali lagi pada bulan ketiga.


Apakah ujian-ujian makmal yang dilakukan semasa ‘baseline’ (kali pertama disahkan positif)?

Kiraan CD4 dapat mengukur bilangan sel CD4 yang ada dalam suatu sampel darah. Sel-sel CD4 merupakan sel yang melawan jangkitan di dalam sistem imun. HIV memusnahkan sel CD4, lalu merosakkan sistem imun. Sistem imun yang rosak menyukarkan badan untuk melawan jangkitan. Rawatan HIV (ART) mencegah HIV daripada merosakkan sel CD4.

ART disarankan kepada setiap orang yang ada HIV, tetapi ART lebih penting dimulakan di kalangan orang yang mempunyai kiraan CD4 yang rendah ataupun kiraan yang jatuh secara mendadak. Kiraan yang jatuh secara mendadak menandakan HIV sedang merosakkan sistem imun.
 
Kiraan CD4
juga digunakan untuk memantau keberkesanan ubat HIV sebaik sahaja ART dimulakan.

Ujian ‘viral load’ mengukur sebanyak mana virus itu ada dalam darah. Rawatan HIV bertujuan untuk mengekalkan ‘viral load’ seseorang serendah mungkin supaya virus itu tidak dapat dikesan lagi dengan ujian ‘viral load’  tersebut. ‘Viral load’ yang tinggi meningkatkan lagi keperluan untuk memulakan ART.

Ujian ‘drug-resistance’ mengenalpasti ubatan HIV yang mana yang tidak lagi berkesan melawan HIV seseorang, sekirang ada. Keputusan ujian ini pula akan digunakan untuk membantu pemilihan ubat HIV yang betul.

Ujian-ujian STI

Jangkitan STI akan menyebakkan jangkitan HIV bertambah teruk dan meningkatkan risiko jangkitan HIV kepada pasangan seksual. Ujian STI menyebabkan sebarang jangkitan STI dapat dikesan dan dirawat dengan baik.

Ujian ‘baseline’ juga merangkumi ujian-ujian lain, seperti kiraan sel darah, ujian fungsi buah pinggang dan hati dan ujian hepatitis.

--------------------------------------------------------------------------------------------

为什么艾滋病毒的早期诊断和治疗这么重要

人一旦感染了艾滋病毒,病毒就会感染和破坏血液中的细胞(称 为CD4细胞)。CD4细胞担负着抵抗感染的职责,在人类免疫系统中起着关键作用。如果您知道自己感染了艾滋病毒,医生就可以为您进行定期血液检测,查看 您的免疫系统功能是否正常。检测会测量您血液中的CD4细胞的数量(即您的CD4细胞计数)以及艾滋病毒的数量(病毒载量)。医生就能判断什么时候应该为 您开始进行艾滋病毒治疗,通常治疗为抗艾滋病毒药物组合使用。治疗能够提高您的CD4细胞计数并降低您的病毒载量。

进行艾滋病毒检测——要知道自己是否感染艾滋病毒的唯一方法就是进行艾滋病毒检测。您可能对检测不放心,但如果您确实感染艾滋病毒,越早发现越好。我们鼓励每一个有过高风险行为的人尽早进行检测。

关于检测窗口期的重要提醒:

在实际感染艾滋病毒与能够检测出艾滋病毒抗体之间的这段时间被称为窗口期。
几乎所有艾滋病毒感染者(99%)都在感染之后3个月内检测出抗体。然而,目前使用的抗体检测比过去的检测更为灵敏。绝大部分的感染者都会在感染后30天后产生可检测的抗体。因此,您可以在暴露第一个月后进行艾滋病毒检测,然后在第三个月再进行一次检测以确定感染情况。

基线评估里包含哪些实验室检测?

CD4计数检测计量血液样本中CD4细胞的数量。CD4细胞是人体免疫系统里对抗感染的细胞。艾滋病毒通过破坏CD4细胞而破坏人体免疫系统。人体免疫系统一旦受到破坏,人体就很难抵抗感染。抗逆转录病毒治疗(ART)阻止艾滋病毒破坏CD4细胞。

我们推荐所有艾滋病毒感染者进行抗逆转录病毒治疗,但对于CD4计数低并且快速下降的感染者,开始抗逆转录病毒治疗迫在眉睫。CD4计数下降意味着艾滋病毒正在扩散并破坏人体免疫系统。

CD4计数也可以用于监测抗逆转录病毒治疗所用药物的有效性。

病毒载量检测用于计量血液中含有多少病毒。艾滋病毒治疗的目标就是把人体内的病毒载量尽可能控制到低于可检测的程度。如果病毒载量高,那就需要尽快开始抗逆转录病毒治疗。

耐药性检测用于检测艾滋病毒药物对人体艾滋病毒病株的有效性。耐药性检测的结果用于指导艾滋病疗法的选择。

性病检测

同时感染另外一种性病会加快艾滋病感染,并增加传播给其他性伴侣的风险。性病检测有助于及时检测和治疗其他性病感染状况。

基线评估还包括一些其他的检测,如血细胞数,肾功能和肝功能检测,肝炎检测等。

请访问我们的网站 TemanTeman.orgFacebook.com/TemanTemanMY 以获得更多关于艾滋病毒/艾滋病的信息。