Herpes 生殖器和口腔疱疹
Dr. Masliza Zaid, Pakar Penyakit Berjangkit, Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. Mengetahui bagaimana herpes dipindahkan dan mempelajari lebih lanjut tentang diagnosis, rawatan dan cara-cara mencegah herpes oral dan genital (kemaluan).

Sila LANGGANI saluran YouTube rasmi TemanTeman.org untuk akses kepada lebih banyak video nasihat pakar mengenai HIV/AIDS.

INGAT: Diagnosis dan rawatan awal penting bagi mengekalkan kesihatan anda.  Bertindaklah untuk kesihatan dan kehidupan anda.  Lakukan Ujian HIV dan Ujian Penyakit Kelamin Hari Ini.  Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan atau kemusykilan lanjut tentang HIV/AIDS dan Penyakit Kelamin, sila hubungi
TemanTeman.org atau Facebook.com/TemanTemanMY

------------------------------------------

Herpes


Pengenalan

Herpes genital merupakan penyakit kelamin yang sangat mudah berjangkit iaitu melalui hubungan kelamin disebabkan oleh virus herpes simplex (HSV). Dua bentuk herpes dikenal pasti:
  • Kudis berisi air di mulut atau di muka (herpes mulut atau HSV 1)
  • Kudis berisi air di kawasan kemaluan (herpes genital or HSV 2)

Virus dijangkiti ialah melalui luka kecil pada kulit atau lapisan mukosa. Selepas dijangkiti, virus akan tinggal kekal di dalam tubuh. Herpes kemaluan berjangkit melalui hubungan kelamin yang tidak selamat (tanpa kondom). Ibu hamil yang menghidap herpes genital boleh menjangkiti anak di dalam kandungan. Anak yang dijangkiti boleh mendapat komplikasi radang otak, sawan, buta atau terencat akal.

Rawatan

Tiada ubat untuk menyembuhkan penyakit ini. Walaupun begitu ubatan antivirus oral seperti acyclovir (Zovirax), famciclovir (Famvir) dan valacyclovir (Valtrex), boleh membantu menyembuhkan ruam kulit dan mengurangkan jangkitan ulangan. Risiko jangkitan kepada pasangan juga boleh dikurangkan dengan pengambilan ubat antivirus

Pencegahan

    Jangan berkongsi makanan dan peralatan dengan orang yang ada ruam atau rekahan kulit (ulcer).
    Elakkan sentuhan fizikal dengan orang dijangkiti herpes. Jangan bercium dengan seseorang yang ada ruam pada bibir!
    Amalkan seks selamat iaitu dengan pasangan sah (suami/isteri). Sekiranya dijangkiti herpes genital, beritahu pasangan anda segera.
    Kekalkan sistem daya tahan yang kuat melalui senaman berkala, pemakanan sihat dan rehat yang cukup.

Tunggu sehingga ruam pada kemaluan sembuh sepenuhnya sebelum memulakan hubungan seks. Gunakan kondom getah bagi mengurangkan kemungkinan jangkitan pada pasangan anda.

Source: www.myhealth.gov.my