Apa Itu HIV? 艾滋病毒和免疫系统。
Dr. Sharifah Faridah Syed Omar
, Pakar Perunding Penyakit Berjangkit dan Pensyarah Kanan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) menerangkan dengan terperinci tentang HIV. Sila LANGGANI saluran YouTube rasmi TemanTeman.org untuk akses kepada lebih banyak video nasihat pakar mengenai HIV/AIDS.

Pada akhir tahun 2013, dianggarkan terdapat 86,324 penduduk Malaysia yang menghidap HIV (PLHIV). Pada akhir tahun 2013, Malaysia melaporkan bilangan terkumpul 101,672 kes HIV, 20,235 kes AIDS dan 16,340 kematian yang berkaitan HIV/AIDS, lantas menjadikan 85,332 kes PLHIV yang dilaporkan.

HIV "Human Immunodeficiency Virus" iaitu sejenis virus yang melemahkan sistem pertahanan badan untuk melawan penyakit.

Sesiapa sahaja yang menjadi pembawa virus HIV berupaya menjangkiti orang lain. Tetapi bukan MUDAH! HIV hanya boleh dijankiti melalui:
  • Hubungan seksual dengan pembawa HIV
  • Berkongsi jarum suntikan yang tercemar dengan virus HIV semasa mengambil dadah.
  • Ibu yang positif HIV kepada anak semasa mengandung, proses melahirkan dan menyusukan.
Tanda-tanda jangkitan HIV dan AIDS mungkin tidak timbul untuk beberapa tahun dan anda mungkin tidak mengetahui yang anda telah mendapat penyakit ini. Walaubagaimanapun anda masih boleh meyebarkan virus HIV kepada orang lain pada peringkat ini.

Jangkamasa tanda-tanda ini timbul bergantung kepada individu.
Dr. Illias Yee,
penyelaras klinikal untuk penyelidikan AIDS di Universiti Malaya, menerangkan dengan terperinci tentang HIV. Sila LANGGANI saluran YouTube rasmi TemanTeman.org untuk akses kepada lebih banyak video nasihat pakar mengenai HIV/AIDS.

INGAT: Diagnosis dan rawatan awal penting bagi mengekalkan kesihatan anda.  Bertindaklah untuk kesihatan dan kehidupan anda.  Lakukan Ujian HIV Hari Ini.  Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan atau kemusykilan lanjut tentang HIV/AIDS, sila hubungi TemanTeman.org atau Facebook.com/TemanTemanMY


曹医生讲解艾滋病传播模式。
Dr. Chow Ting Soo,
Consultant Physician and Infectious Disease Physician, Hospital Pulau Pinang.

谨记
进行艾滋病毒检测对于您的健康、您的伴侣、您的生活和您的未来很重要。事实上,艾滋病毒是可预防的,您可以减低或消除自己的感染风险。进行早期检测就可以尽早开始治疗,获得更好的治疗效果。很多病毒感染者通过早期检测和适当的治疗都能够活得很久,并且过着正常的生活,因为科学和艾滋病毒治疗领域取得了很大的发展。

如果您担心自己可能感染艾滋病毒,马上就进行检测吧。确诊得越早,您保持健康和正常寿命的机会越高。进行艾滋病毒检测就意味着,如果您被确诊为艾滋病毒阳性,您可以在感染对自己的身体和健康产生过多损害之前开始接受治疗。这就是“早期诊断”。进行艾滋病毒检测很重要,因为未经诊断的艾滋病毒感染者可能很长一段时间都自我感觉很健康,但实际上病毒感染会严重侵害他们的身体。而且他们还可能把病毒传染给他人。

请访问我们的网站 TemanTeman.orgFacebook.com/TemanTemanMY 以获得更多关于艾滋病毒/艾滋病的信息。