Klinik Perubatan-ID, Hospital Sultanah Aminah, Johor BahruPhoto: Poliklinik Sultanah Aminah

Johor Bahru
Hospital Sultanah Aminah

Klinik Perubatan - ID
Bangunan Poliklinik, Hospital Sultanah Aminah,
Jalan Persiaran Abu Bakar Sultan, 80100,
Johor Bahru
Klinik Perubatan - ID Tel: 014-273-1032
Hospital Tel: 07-225-7000
Faks: 07-224-2694

ID CLINIC
Hours of Operation
SUNDAY 10am - 1pm
MONDAY 2pm - 5pm
WEDNESDAY 2pm - 5pm
Ketahui lebih lanjut tentang ujian HIV, rawatan, penjagaan dan perkhidmatan sokongan yang boleh didapati di Klinik Perubatan, Poliklinik, Hospital Sultanah Amina, Johor Bharu. Dr. Masliza Zaid, Pakar Penyakit Berjangkit, Jabatan Perubatan, Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.
Mengapa ujian HIV awal sangat penting untuk kekal sihat? Kebaikan-kebaikan ujian HIV awal. Dr. Masliza Zaid, Pakar Penyakit Berjangkit, Jabatan Perubatan, Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.Photo: Jururawat di ID Clinic, Hospital Sultanah AminahLOOKING for more HIV testings sites near you?

CLICK here to access our location-based search tool and for a better Mapping experience
Melakukan ujian HIV adalah sangat penting kepada kesihatan, hubungan anda dengan orang lain, kehidupan dan masa hadapan anda. HIV boleh dicegah, dan anda boleh mengurangkan atau terus menghilangkan risiko anda. Dan pengesanan awal boleh membawa kepada rawatan awal dan hasil rawatan yang lebih baik. Kebanyakkan orang hidup lebih lama; menjalani kehidupan yang normal didahului dengan pengesanan awal dan penjagaan yang betul, disebabkan kemajuan Sains dan juga rawatan HIV yang sangat memberi kesan. 

Jika anda risau anda boleh mendapat HIV, lakukan ujian sekarang. Lebih awal anda didiagnoskan dengan HIV, lebih cerah peluang anda untuk kekal sihat dan menjalani jangka masa hidup yang normal. Melakukan ujian HIV bermakna, sekirannya anda didapati positif untuk HIV, anda boleh memulakan rawatan sebelum jangkitan menyebabkan kerosakkan yang lebih teruk kepada badan dan kesihatan anda. Perkara ini lebih dikenali sebagai ‘diagnosis awal’. Adalah penting untuk melakukan ujian kerana seseorang tanpa diagnosis HIV boleh nampak dan rasa sihat, akan tetapi jangkitan itu akan merosakkan kesihatan mereka lambat laun. Mereka juga boleh memberikan jangkitan tersebut kepada orang lain.

Mendapatkan ujian HIV
Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai HIV ataupun tidak adalah dengan membuat ujian HIV. Anda mungkin akan merasa risau untuk membuat ujian, tetapi, sekiranya anda benar-banar ada HIV, lebih cepat anda tahu, keadaan akan jadi lebih baik. Kami menggalakkan semua orang yang terlibat dengan aktiviti-aktiviti berisko untuk membuat ujian awal.

Pencegahan HIV
Anda boleh melindungi diri anda daripada terkena HIV dengan menggunakan kondom setiap kali anda melakukan seks faraj, dubur, dan oral. Cara ini juga boleh mengelak anda daripada memindahkan jangkitan tersebut sekiranya anda ada.

Sila LANGGANI saluran YouTube rasmi TemanTeman.org untuk akses kepada lebih banyak video nasihat pakar mengenai HIV/AIDS.

INGAT: Diagnosis dan rawatan awal penting bagi mengekalkan kesihatan anda.  Bertindaklah untuk kesihatan dan kehidupan anda.  Lakukan Ujian HIV Hari Ini.  Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan atau kemusykilan lanjut tentang HIV/AIDS, sila hubungi TemanTeman.org atau Facebook.com/TemanTemanMY-------------------------------------------------------------------------------------------

谨记:进行艾滋病毒检测 对于您的健康、您的伴侣、您的生活和您的未来很重要。事实上,艾滋病毒是可预防的,您可以减低或消除自己的感染风险。进行早期检测就可以尽早开始治疗,获 得更好的治疗效果。很多病毒感染者通过早期检测和适当的治疗都能够活得很久,并且过着正常的生活,因为科学和艾滋病毒治疗领域取得了很大的发展。


如果您担心自己可能感染艾滋病毒,马上就进行检测吧。确诊得越早,您保持健康和正常寿命的机会越高。进行艾滋病毒检测就意味着,如果您被确诊为艾滋病毒阳 性,您可以在感染对自己的身体和健康产生过多损害之前开始接受治疗。这就是“早期诊断”。进行艾滋病毒检测很重要,因为未经诊断的艾滋病毒感染者可能很长 一段时间都自我感觉很健康,但实际上病毒感染会严重侵害他们的身体。而且他们还可能把病毒传染给他人。

请访问我们的网站 TemanTeman.orgFacebook.com/TemanTemanMY 以获得更多关于艾滋病毒/艾滋病的信息。